Promenád
Feltöltő: Soós Kata / 2017-09-05 13:55:33

Varga Anikó a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ intézményvezetője a keddi Napraforgóban ismertette az őszi programokat, amelyek közül szinte lehetetlenség választani, annyi van. Mi azért mégis megpróbálunk irányt mutatni, a rendezvények tengerében.

Feltöltő: Soós Kata / 2017-09-04 10:40:56

A baljós cím alapján ne gondoljunk rémtörténetre, hiszen egy aranyos kismajomról van szó, amely júliusban láttam meg a napvilágot. A neve ugyan hivatalosan fehérarcú sátánmajom, de az állatkertben a másik nevét használjuk gyakrabban: saki. Az élesebb szemű látogatók is észrevehetik a kölyköt, ahogy anyja hasán kapaszkodik. Bár a gondozóik is csak így, rejtve tudják meglesni a kismajmot, azt gyanítják, hogy az hím, és ez alapján nevezték el Bandinak. A Szegedi Vadaspark nemzetközi fajmegmentési programban (EEP) vesz részt a faj tartásával és szaporításával, évek óta sikerrel.

Feltöltő: Soós Kata / 2017-09-04 09:48:41

15-re bővült az Európai Unióban jóváhagyott alternatív növényvédelmi hatóanyagok száma. A természetben is megtalálható, egyszerű anyagok növényvédelmi hatását évszázados tapasztalatok igazolják. Előnyük továbbá, hogy természetes formájukban és feldolgozott késztermékként egyaránt könnyen hozzáférhetők, különleges megkötések nélkül felhasználhatók, emellett a környezetre sem jelentenek kockázatot. Paradicsom lisztharmatra napraforgóolaj, fűzfa kéregből gombaölő szer és ecetbőlcsávázószer keverhető, ma már hivatalosan is – tájékoztatott a NÉBIH.

Feltöltő: Soós Kata / 2017-09-04 08:27:05

Soha, még egyetlen versenyzőnek sem sikerült egy hétvége alatt annyi magyar bajnoki címet begyűjtenie, mint Takács Tamarának az idei magyar bajnokságon. Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa vasárnap K-1 200 méteren még rajthoz sem állt, de a páros és a négyes sprintszám mellett győzni tudott 5000 egyesben is, így összesen kilenc aranyéremmel zárt – közölte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség.

Feltöltő: Soós Kata / 2017-09-04 07:24:40

A rendkívül rossz időjárási viszonyok miatt a X. Zenélő Szélmalom zenés-prózás-táncos program, a kiskunhalasi Sáfrik szélmalom helyett idén a Halasi Csipkeházban kapott helyet. Idén is kiemelt hangsúlyt kapott a népzene és a néptánc, de volt akusztikus popzene és szépirodalom is. A Pásztortűz Egyesület szervezésében szeptember 2-án, szombat délután is rengetegen jöttek el a rendezvényre.

Feltöltő: Soós Kata / 2017-09-04 07:24:03

Hódmezővásárhelyen a reformáció jubileumi emlékéve összekapcsolódik még egy jeles év-fordulóval: a Borsod vármegyei Gelejen 180 éve, 1837. szeptember 4-én látta meg a napvilágot – ikertestvérével, Lajossal együtt – Szeremlei Sámuel. Református lelkész édesapja, Sze-remlei Mihály 1844-ben elhunyt, azonban édesanyja, Igaz Sára mind a hét, felnőttkort megért gyermekét tisztességben felnevelte: Károly tanárként, Mihály orvosként, József és Sámuel lelkipásztorként, míg Lajos ügyvédként alkotott maradandót. Eszter és Zsuzsanna is jeles pol-gárcsaládokba házasodott.

Feltöltő: Soós Kata / 2017-09-04 07:02:17

Hétfőn 10 órakor Napraforgó a Rádió 7-ben. Műsorvezető: Ács Helga. Téma: III. Nemzetközi Aikido Konferencia. Vendégek: Kovács Némedi Zoltán, a Nemzeti Aikido Szövetség - Magyarország főtitkára és Héjja László, 5. danos aikido mester, a székkutasi klub vezetője, Kelet-Csongrád és Békés megyei területi instruktor, valamint Márton Imre, a Nemzeti Aikido Szövetség - Magyarország általános elnöke, vezető instruktora

Feltöltő: Soós Kata / 2017-09-04 06:24:52

A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap hazai pályán 1-0-ra kikapott az Európa-bajnok portugál csapattól a 2018-as világbajnokság európai selejtezősorozatában, ezzel eldőlt, hogy nem lesz ott az oroszországi tornán.

Feltöltő: Soós Kata / 2017-09-04 05:30:51

Hajnalban és reggel még többfelé várható eső, majd nyugat felől csökken a felhőzet - azonban a keleti tájakon még este is lehet csapadék. Délutánra mérséklődik az eleinte még viharossá fokozódó ÉNy-i szél. Hidegfronti hatás várható. Reggel 12, délután 20 fok körül alakul a hőmérséklet.

Feltöltő: Soós Kata / 2017-09-02 14:40:22

Kutyás délelőttöt szerveztek Székkutason, a IV. Főtéri Falunap keretében a Hód-Dog Center Kutyaiskola, a 3M kutyaiskola, valamint a Rádió 7 közreműködésével. Szombat délelőtt a középpontban az az egyetlen társ volt, aki bármikor hajlandó velünk együttműködni. Ő nem más, mint a kutya. Ezt az engedelmes és frisbee bemutatón, de az agility vagy a mondioring bemutatón is megcsodálhattuk.

Feltöltő: Soós Kata / 2017-09-01 16:22:19

Önálló kötelező tantárgyként is megjelenhetne a pénzügyi ismeretek oktatása az iskolákban - javasolja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) most közzétett stratégiatervezete. Feléleszthetik az iskolai takarékbélyeget új formában, sőt, a diákoknak és fiataloknak egy új megtakarítási konstrukciót is bevezethetnek állami kamattámogatással.