Promenád

Tücsöktől a Bóbitáig

Feltöltő: Égető Réka / 2017-09-13 18:12:50

Hat néptánc csoporttal kezdi meg hamarosan az új tanévet a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ. Szerdán a szülőkkel ismertette Tápai Lászlóné Mariann óvodapedagógus, gyermektánc-oktató, művészeti vezető a ficergők, a tücskök és az összes többi csoporttag szüleivel a tanévkezdés fontosabb tudnivalóit.

Nem lehet elég korán elkezdeni táncolni. Akár már 1-1,5 évesen is dönthetnek – inkább a szülő akkor még, semmint a gyerek – hogy a néptánc mellett teszik le a voksukat. A BFMK-ban a legkisebbek a „tücskök”, akik még anyukájukkal együtt ismerkednek a zenével, a mozgással. Majd következnek a „csillagocskák”, a „tökmagok”, a „ficánkák” és a „csicsergők" a gyermektáncok és a néphagyományok alapjainak elsajátításával. A legnagyobbak pedig a „Bóbita” csoportban rophatják.

Tápai Lászlóné Mariann

„Azt tapasztalom, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a néptánc iránt. Ezt bizonyítja, hogy évről évre egyre több gyermek jelentkezik a csoportunkba. Tavaly 120 körül volt a gyermeklétszámunk. Legnagyobb örömömre nagyon sokan maradtak a csoportokban, illetve már vannak új jelentkezőink is” – fogalmazott Tápai Lászlóné Mariann óvodapedagógus, gyermektánc-oktató, a hat csoport művészeti vezetője.

Vízhányó Dániel és Majoros Gabriella

Újdonság az idei évben, hogy a legnagyobbak, azaz a Bóbiták oktatását Majoros Gabriella és Vízhányó Dániel veszi át, akik azonban nem ismeretlenek a gyerekek számára, hiszen már az előző években is találkozhattak velük.

Fodor Katalin és Gila Anita

Ezt már két szülőtől, Fodor Katalintól és Gila Anitától tudtuk meg, akiknek kislányaik (Kata, illetve Janka) évek óta tagjai a néptánccsoportnak. Mindkét anyuka elmesélte, hogy a lányok 3-4 éves kora környékén kerestek nekik valami mozgásformát, és a tánc tűnt a legmegfelelőbbnek. Janka emellett úszik is, de édesanyja, Anita meglátása szerint, sokkal jobban szeret táncolni. „Ahogy bele-belelesünk egy-egy táncórába, látjuk, hogy Mariann próbál játékosan oktatni, de most már egyre komolyabbak a foglalkozások, egyre komolyabb lépéseket tanulnak a gyerekek. A végén azért mindig van egy kis levezetés, akkor is egy kicsit játszanak. Jó kis társaság szokott összejönni” – mesél Anita az órákról. Katalin pedig hozzáteszi, hogy az órákon kívül a gyerekek közös névnapozásokat, szülinapozásokat is szerveznek, igazi kis baráti közösségként működnek.

Az órák szeptember 18-án indulnak. Hetente kétszer vannak foglalkozások. A Bóbitáknak másfél órásak ezek az órák, a többieknek egy, illetve a tücsköknek fél órásak. Jelentkezni továbbra is lehet a csoportokba Tápai Lászlóné Mariann-nál.

ÉR.