Promenád

Szépen ejted ki a szavakat?

Feltöltő: Tudósító / 2018-02-08 15:50:21

10. alkalommal rendezték meg a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny járási fordulóját Hódmezővásárhelyen, a Németh László Gimnázium és Általános Iskolában csütörtökön délután. A felső tagozatosok részére hirdetett megmérettetésen idén 22 diák bizonyíthatta be tudását.

Izgatottan húzták ki a sorszámokat csütörtökön kora délután a versenyzők az intézmény aulájában, majd helyet foglaltak a köszöntő műsorhoz. Felolvasással és zenével üdvözölték a jelenlévőket. Erdei Dalma 10.B osztályos tanuló fuvolajátéka nyitotta meg a programot, majd Bíró Ivett 9.A osztályos tanuló prózamondásában gyönyörködhettek a résztvevők. Ivett ezzel a szöveggel tavaly megnyerte a versenyt, s a Kisújszálláson rendezett országos döntőt megkapta a Kazinczy-érmet. A köszöntő műsort Árva László, az intézmény igazgatójának beszéde követte.

Az intézmény vezetője beszédének kezdetén hangsúlyozta, mindenkinek van egy győzelme a mai délutánon, hiszen félelmüket legyőzve eljöttek ide, hogy megmérettessék magukat a magyar közoktatás egyik legrégebbi hagyományával rendelkező versenyén. „A szép beszéd napjainkban visszahúzódott, de legyünk optimisták, és hajtsunk fejet azok előtt, akik a szép beszédet meg akarják őrizni” – tette hozzá az igazgató.

Árva László

A köszöntést Fábiánné dr. Szenczi Ibolya, a magyar nyelvápolás egyik kiemelkedő alakja - egyben az egyik zsűritag - folytatta, aki kiemelte, Csongrád megye egyik legrangosabb tanulmányi versenye a mai szépkiejtési verseny.

Fábiánné dr. Szenczi Ibolya

Verseginé Hillay Eriktától, a verseny szervezőjétől megtudtuk, a vetélkedő résztvevőinek egy ─ a verseny főrendezői által ─ kijelölt kötelező és egy magukkal hozott, szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kell felolvasniuk. A szöveg csak eredeti, magyar ─ 20-21. századi ─ közlő prózai stílusban (irodalmi vagy igényes köznyelven) megírt mű lehet, amely nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi (nyelvjárási), sem kevéssé ismert idegen szavakat. A versenyen megkapott kötelező szövegre 10 perc felkészülési időt kapnak.

Verseginé Hillay Erika

A 6 tagú zsűri (3 az 5.6-osztályosoknál, 3 a 7.8. osztályosoknál) az értékelés során figyelte a szövegértést, szöveghűséget, hangvételet, hangképzést, hangsúlyozást, szünettartást, természetes beszédet és a beszédtempót.

Bujdosó Zsófia 5. osztályos tanuló első alkalommal vett részt a Szép Magyar Beszéd versenyen. A Bethlen Gábor Református Gimnázium diákja izgult a megmérettetés előtt. Benedek Elek, a Nagy magyarok élete című művének egy részletével készült, felkészítő tanára Csipakné Nagy Bertilla volt.

Bujdosó Zsófia

Jakab Anna,8. osztályos tanuló szintén a Bethlenből érkezett. "A felkészítő tanárom, Lázárné Vass Katalin választotta a szöveget, Fekete Istvántól az almáriumot. Sokat gyakoroltunk, felolvastam neki, és megbeszéltük, hogyan kell hangsúlyozni" - mesélte Anna, aki már 2. alkalommal vett részt a megmérettetésen.

Jakab Anna

A verseny eredményei:

5-6. osztályos kategória:

Haladi Bence Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola felkészítő tanár: Angyalné Oltyán Enikő

Szabó Kornél Szent József Katolikus Általános Iskola Felkészítő tanára: Daridáné Papp Erika

Perei Zoltán Szent József Katolikus Általános Iskola Felkészítő tanára: Daridáné Papp Erika

Varga Boglárka Szent József Katolikus Általános Iskola Felkészítő tanára: Daridáné Papp Erika

7-8. osztályos kategória:

Kerekes Laura Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola felkészítő tanár: Szabó tamásné

Hudák Barnabás Bethlen Gábor Református Gimnázium felkészítő tanára: Szabó Ildikó

Pap Nikolett  Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola felkészítő tanár: Konczosné Nagy-Némedi Gabriella

Lázár János Boldizsár

A 7-8. osztályos kategória győztese képviseli a várost a kisújszállási országos döntőben, amelyre április elején kerül sor.

 

Ács Helga