Promenád

Sajtóközlemény - vakbarát verzió

Feltöltő: Fazekas Gábor / 2014-05-28 06:23:43
„Csapataink harcban állnak!” A város fel van túrva, csapataink harcban állnak - jelentette ki Hevesi István, a Mindszenti Víziközmű Társaság elnöke, amikor a településen folyamatban lévő szennyvízcsatorna beruházásáról kérdeztük. Az elnök leszögezte: az időjárásnak is köszönhető, hogy megfelelő ütemben zajlik a város elmúlt ötven évének legnagyobb volumenű fejlesztésének kivitelezése.

Mint elmondta, a kivitelezők a város számos pontján végzik munkájukat. Egy-egy brigád egy nap alatt 25 méter gerincvezetéket készít el, így eddig több mint hét kilométernyi szakaszt fektettek le, de tíz kilométer feletti házi bekötést is elkészítettek.
A munka ütemezése során a brigádok vezetői egyeztetnek az utca lakóival, tájékoztatva őket arról, ha a forgalom korlátozására kerül sor. Amennyiben ezzel az ott lakók nem értenek egyet, a társulathoz fordulhatnak, és a kivitelező csak akkor kezdheti meg a munkát, ha a lakókkal az egyezség megszületik.
Már folyik a kiépítése annak a zöld számnak, azaz ingyenesen hívható telefonvonalnak, amelyen a lakosság észrevételeit, bejelentéseit várják a társulat munkatársai a nap 24 órájában. - Minden egyes hívásról jegyzőkönyv készül, amelyet megküldenek a kivitelezőnek, hogy minél hamarabb orvosolja a felvetett hiányosságokat - mondta el Hevesi István.
A kérdésre, hogy hol folynak munkák, az elnök elmondta: dolgozik egy brigád a Bocskai és a Horváth Gyula utca környékén, egy másik a Kossuth utcában, felvonult a vállalkozó a Bajcsy-Zsilinszky, valamint az Erzsébet királyné utcában, de dolgoznak az Új osztáson is. Mindezek mellett folyik a szennyvíztisztító telep építése is a töltés mellett, így összesen több mint tíz brigád végzi a csatornaművek kivitelezését Mindszenten.
A munkák folyamatáról Hevesi István elmondta: a vártnál jóval több helyen kellett a kivitelezőknek a vákuumos technológiát alkalmazniuk, amelynek lényege, hogy a vezeték helyének kiásása előtt a talajból dréncsövekkel és szivattyúkkal távolítják el a vizet, hogy később, az árkok ásása során ez ne akadályozza a munkát. Mindez azt mutatja - tette hozzá az elnök, - hogy a település gyakorlatilag egy szennyvíz bombán ül, és mindez igazolja a csatornázás létjogosultságát Mindszenten.
A munkákat folyamatosan figyelemmel kíséri a műszaki ellenőr, amely a társulat felé jelezte: a munkák gyors haladása nem jelentett minőségi problémát, a kivitelezők a technológiai előírásokat betartva végzik munkájukat.
A házi bekötések elvégzésére akkreditált kivitelezőket jelölnek ki, hiszen fontos, hogy ennek a munkának az elvégzésére ne „kóbor” brigádokat fogadjanak fel, és még lényegesebb, hogy előleget semmiképp ne adjanak az ilyen vállalkozóknak, még ha azt anyagbeszerzésre is kérik.
Hevesi István hozzátette: ha valamelyik ingatlannál elkészülnek a csatorna házi bekötésével, azt ne helyezzék üzembe, csak az átvételt követően. Egyrészt közegészségügyi problémát okoz, ha a szennyvizet valaki az el nem készült csatornarendszerbe engedi, amelyen még a beüzemelés előtt vizsgálatokat kell végrehajtani, másrészt ez szabálysértés is, amely miatt el kell járni a csatorna jogosulatlan használójával szemben.