Promenád

Már nem az utcát fűti a Hagymaház

Feltöltő: Tudósító / 2018-02-08 13:39:06

Egy 130 millió forintos állami támogatásnak köszönhetően külsőleg teljesen megújulhatott a Hagymaház. A makói makoveczi örökség legidősebb épülete már nagyon rossz állapotban volt, így ráfért ez a beruázás. Érdekesség, hogy a február 26-ai ünnepélyes átadón közreműködő zenekarok egyikben játszik a létesítmény egykori tervezőjének, Makovecz Imrének a fia is.

Magyarországon nagyon különleges helyzetben van Makó, ugyanis itt található a legtöbb olyan középület - számszerint 13 - melyet a neves építész, Makovecz Imre tervezett. Ezekre a gyönyörű épületekre viszont költeni kell, rendszeresen kell foglalkozni az állagmegóvással. A kormány ezért külön figyelmet fordít az úgynevezett makoveczi örökség ápolására, melyhez a makói önkormányzatnak eddig 13,2 milliárd forintot biztosított. Ennek a projektnek a része volt a 20 esztendős Hagymaház külső megújítása is.

Czirbus Gábor alpolgármester, Farkas Éva Erzsébet polgármester és Szöllősy Béla műszaki ellenőr

A Hagymaház összesen 130 millió forintból újulhatott meg. A munkalatokról, illetve a beruházás elkészültéről csütörtökön tájékoztatta a helyszínen a sajtó munkatársait Farkas Éva Erzsébet polgármester, Czirbus Gábor alpolgármester és Szöllősy Béla műszaki ellenőr. - A kivitelezést még tavaly indult, sajnos néhány dolog hátráltatta a befejezést, így például a tető bontása során derült ki, hogy a faszerkezet sokkal rosszabb állapotban van a vártnál, illetve késett a megrendelt anyag is - fogalmazott a polgármester. Farkas Éva Erzsébet többek között a teljes makoveczi örökség ápolásáról is beszélt, íme:

Farkas Éva Erzsébet

Amikor még állvány mögé bújt a Hagymaház

De mi mindent is tettek rendbe a beruházás során? A válaszokat Szöllősy Béla műszaki ellenőr ismertette. - A legtöbb munkát a tető teljes felújítása adta, a szerkezet belsejét újra ki kellett alakítani, vagyis egy speciális fóliaréteget is kapott, mely azt a célt szolgálja, hogy a pára ne tegye tönkre a szigetelést - sorolta a szakember. Összesen 1500 négyzetméternyi palával fedték be az épületet. A négy tornyot is újra kellett üvegezni, összesen 150 négyzetméteren. Ezekkel az újításokkal azt is elérték, hogy sokkal jobb lett a Hagymaház hőszigetelése, ami csökkenti az energiafelhasználás költségét, hiszen már nem az utcát fűtik.

A legtöbb gondot a tető adta, de ez már a múlt

- Mint a körzet képviselője, nagyon örülök annak, hogy ezzel a beruházással újból a régi fényében pompázhat a Marczibányi tér - vette át a szót Czirbus Gábor. Az alpolgármester kiemelte: a Hagymaház közvetlen szomszédségéban lévő Návay iskola külső homlokzatát tavaly tették rendbe, melyhez az önkormányzat 5 millió forinttal járult hozzá. Így a téren lévő két, felújított nagy középület, valamint az előttük lévő gondozott kis park igazán szép látványt nyújt.

Az új köntösben pompázó Hagymaház ünnepélyes átadását február 26-án rendezik. Az eseményen részt vesz Lázár János miniszter is. A nagyteremben koncert is színesíti a programot, három együttes közreműködésével. A Makói Magán Zeneiskola, illetve a Bartók iskola fúvószenekarai mellett fellépnek a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola zenészei is. Érdekesség, hogy a Budapestről érkező együttesben játszik a Hagymaház egykori tervezőjének, Makovecz Imrének a fia, Makovecz Pál is.

Munkatársunktól. K.