Promenád

Lázár: a város jövője Hegedűs kezében biztonságban van

Feltöltő: Tudósító / 2018-02-13 23:06:45

Időközi polgármester választást rendeznek Hódmezővásárhelyen február 25-én. Hegedűs Zoltán a FIDESZ-KDNP jelöltje ez alkalomból választási fórumsorozatot tart, aminek a keddi állomása az HSZC Eötvös József Szakgimnáziuma volt. Az eseményen részt vett Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő is.

A Szakgimnázium egyik tantermében tartott választási fórumon Hegedűs Zoltán a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje ismertette a résztvevőkkel a programját, valamint a Belvárost érintő változásokat. Az eseményen beszédet mondott Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő, Havasi Katalin, a FIDESZ helyi szervezetének elnöke, Bálint Gabriella, a KDNP helyi szervezetének elnöke, Vágó János, önkormányzati képviselő valamint Cseri Tamás önkormányzati képviselő is.

Cseri Tamás, az esemény moderátora bemutatta a felszólalókat, majd kiemelte, hogy a FIDESZ-KDNP képviselői felvállalják egymást, a pártot, valamit a jelöltjük, Hegedűs Zoltán is felvállalja őket. Hozzátette: van olyan induló a polgármester választáson, aki nem áll ki az őt támogató pártokért és ilyen zavaros helyzet korábban nem alakult még ki a városban.

Havasi Katalin elmondta, hogy a választás tétje Vásárhely jövője. Kifejtette, hogy orvosként a választásokkal kapcsolatos diagnózis, amit felállít az, hogy a város a rendszerváltás vesztese volt, majd 27 év munkája után nem csak talpra állt, hanem látványos fejlődésen megy keresztül, amit most tönkre akarnak tenni. Terápiaként a FIDESZ helyi szervezetének az elnöke Hegedűs Zoltán személyét javasolta.

Bálint Gabriella, a KDNP helyi szervezetének elnöke kifejtette, hogy Hegedűs Zoltán lehet az egyedüli, aki a hagyományok által megteremtett város- és közösségépítő munkát folytatni tudja.

Vágó János önkormányzati képviselő elmondta, hogy Almási István nyugodtan rámerte bízni Hegedűs Zoltánra a város dolgait, mivel nagyon bölcsen úgy választotta maga mellé az alpolgármestert, hogy adott esetben utódja is lehet.

„A város vezetője olyan ember lehet, aki tudja, mit kell csinálni. Nincs idő várni a választások után, rögtön másnap folytatni kell a munkát. A folytonosságot, amire szükség van, Hegedűs Zoltán személye jelenti a város életében” – emelte ki Vágó János.

Hegedűs Zoltán, polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester, a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje elmondta, hogy a városnak stabil, növekvő bevétele van és a költségvetésben is 400 milliós megtakarítás jött létre, amiből többek közt felújítják a háziorvosi rendelőket, minden 62 éven felüli húsvétkor 10 ezer forintértékben kap Erzsébet-utalványt, valamint a tartalék miatt lehetősége lesz a vállalkozóknak is arra, hogy az építményadó 30%-át bérfejlesztésre fordítsák. Hozzátette: az ezzel kapcsolatos tájékoztató levelet kiküldték és a márciusi adózásnál, már igénybe lehet venni a szolgáltatást.

A Belvárost érintő fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, hogy az Északi elkerülő március 29.-i átadása után lényegesen kisebb lesz a forgalom a sokszor dugók miatt szenvedő szenvedő városrészben. Hozzátette, hogy a Tram-train segítségével időben közelebb kerül Hódmezővásárhely és Szeged egymáshoz. A projekttel kapcsolatban kitért arra is, hogy hamarosan elkezdődik a vágányok és a sínek építése.

Hegedűs Zoltán tájékoztatott, hogy a Belvárosban található két Oldalkosár utcai óvoda közül a 4-es szám alatti már kész van, a 14-es szám alatti intézmény pedig nyárra fog elkészülni. Az iskola felújítások közül kiemelte a Bethlen Gábor Református Gimnázium fejlesztését, aminek hamarosan elkészül a kiviteli terve, így megkezdhetik a közbeszerzési eljárást.

A minőségi otthoncsere programról elmondta, hogy eddig 14 szerződést kötöttek meg és további 17 szerződés van előkészítés alatt. Eddig összesen 87-en érdeklődtek a programmal kapcsolatban a Csengettyű köz paneltulajdonosai közül.

Hegedűs Zoltán beszámolt az I. világháborús emlékmű március 14.-i átadásáról, valamint a Hősök tere Kórházig érő szakaszának megújulásáról. Hozzátette: kerékpárút, új közvilágítás és új járda is készül.

A Modern Városok Programmal kapcsolatban elmondta, hogy nem egy kész program. A kormány támogatja, de nem fogja megcsinálni a város helyett. Kiemelte, hogy Hódmezővásárhely az ország egyik legbiztonságosabb városa, a legutóbbi közgyűlésen tartott rendőrségi beszámoló alapján. A témával kapcsolatban hozzáfűzte, hogy meg kell védeni Hódmezővásárhelyt az illegális bevándorlóktól, amiben nagy segítségre lesznek a város laktanyájában állomásozó katonák, akik Magyarország egyik legerősebb harcoló alakulatának számítanak és 2020-ig 2000 főre fogják fejleszteni a létszámukat. Tájékoztatott, hogy egy új katonai szakközépiskola is fog épülni az Ady Endre utca végén.

A polgármester jelölt kiemelte, hogy a gazdaság fejlesztése mellett az összes – nem önkormányzati tulajdonban lévő – oktatási intézmény is meg fog újulni, valamint a piac is egy olyan fejlesztésen fog átesni, hogy képes legyen felvenni a versenyt a külföldi hipermarketekkel. Beszámolt még a templomok felújításáról, valamint arról, hogy a bölcsődékben, óvodákban, szociális területeken és a közszférában dolgozók fizetését meg fogják emelni.

Az olvasókörök, fejlesztéséről is tájékoztatott, valamint elmondta, hogy most nyáron megkezdik a volt Kossuth Zsuzsanna Gimnázium és Ipari Mezőgazdasági Szakközépiskola helyén lévő terület parkosítását. Kiemelte, hogy 2020-21-re egy olyan vásárhelyen élhet mindenki, ami új lehetőségekkel kecsegtet.

„A város lakói látják az én munkámat, megtudják ítélni, hogy mit csinálok. Arra kérem önöket, hogy amennyiben bizalmat szavaznak, támogassák a város további fejlődését, hogy sikeres legyen. Olyan, ami élhető és jobb. Nem tudok önöknek mást ígérni: olyan polgármester szeretnék lenni, mint amilyen Almási István volt. Nekem ő a példaképem. Egy higgadt, nyugodt és lendületes fejlődést tudok biztosítani a Hódmezővásárhelynek. Ugyanazt az utat szeretném követni, amit ő követett, hogy teljesen mindegy, hogy ki kire szavazott, másnap, amikor hozzám fordulnak segítségért, én mindenkinek segíteni fogok” – fogalmazott Hegedűs Zoltán.

Cseri Tamás, mielőtt felkérte Lázár János országgyűlési képviselőt beszéde megtartására elmondta, hogy a Hegedűs Zoltán kihívói mögött álló pártoknál komoly problémák vannak, hiszen az egyik mögül kiállt az MSZP, a másik mögött lévő Jobbik, pedig szétszakadt, hiszen Szabó Pál, a Jobbik egyik önkormányzati képviselője kilépett a pártból és függetlenként folytatja tovább politikai pályafutását.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter felhívta mindenki figyelmét arra, hogy 80 év után először épülhet katolikus templom Hódmezővásárhelyen. Kiemelte, hogy a szülőhely szeretete arra bíztat mindenkit, hogy menjen el február 25-én szavazni. Hozzátette: a város vezetésére az alkalmas, aki képes többséget teremteni és erre csak Hegedűs Zoltán képes a jelöltek közül.

„A választás tétje, hogy Hódmezővásárhely nyertes, vagy vesztes város lesz” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, majd hozzáfűzte, hogy minden MSZP-s, Jobbikos és ellenzéki szavazó Vásárhely fejlődésének érdekében szavazzon Hegedűs Zoltánra, mivel nem a párt hova tartozás számít, a város szempontja az első.

A bevándorlással kapcsolatban elmondta, hogy minden közszereplőnek világosan el kell mondania, hogy mit akar, mivel a városnak nem az a dolga, hogy a munkaerő problémát és a demográfiai problémákat úgy oldja meg, hogy Afrikából hoznak be embereket. Megjegyezte, hogy felmerült a gyanú azzal kapcsolatban, hogy Soros György civil szervezeteihez tartozó aktivisták támogatják az egyik jelöltet, amivel foglalkozni fognak a következő napokban és hetekben.

„Megengedhetetlen, hogy Pestről olyan gyerekek mondják meg, hogy ki legyen a polgármester, akik Soros György fizetett ügynökei. Nem szeretném, ha a város életét nem a Hódmezővásárhelyiek döntenék el. Ez egy nagyon fontos kérdés lesz a következő hónapban” – fogalmazott Lázár János.

Az országgyűlési képviselő kiemelte: az tetszik neki Hegedűs Zoltán programjában, hogy iskola és nevelésközpontú, továbbá adócsökkentő és béremelő. A nyugdíjasok számára biztosított 10 ezer forintos utalványokkal kapcsolatban elmondta, hogy szégyelljék magukat azok a helyi politikusok, akik úgy gondolják, hogy az idősek véleményét így lehet befolyásolni.

„Ha kapnak a gyerekek, a munkaadók, a munkavállalók, akkor a nyugdíjasoknak is kell biztosítani támogatást. Örülök annak, hogy ezt a város kasszájából lehetett biztosítani, mivel Hegedűs Zoltánnak az elmúlt három hónapban sikerült megtakarításokat elérni” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Belvárosnak Lázár János álláspontja szerint polgári módon kell kinéznie. Kifejtette, hogy a városrész egy részét teljesen felújították, valamint egy új könyvtárat és a Zrínyi utcában egy új kereskedelmi épületet is létre fog hozni a város.

„A belvárosi polgároknak az az érdeke, hogy ez a politikai folyamat a kormány támogatásával folytatódjon. Hódmezővásárhely egyedül nem elég erős, ha nem lettek volna szövetségeseink nem tudtunk volna talpon maradni” – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Hozzátette: nagyon örül annak, hogy Hegedűs Zoltán és Orbán Viktor Miniszterelnök megtalálták a közös hangot és nagyon ideges lesz, ha meghallja, hogy van olyan jelölt is, akit Gyurcsány Ferenc támogat.

„Bíztató jelnek tekintem, hogy a jelöltek közül, van, akit kizárt az MSZP. Az valakinek a dicsőségére válik, ha az MSZP kizárja a soraiból” – mondta Lázár János.

Az országgyűlési képviselő kiemelte: a város jövője Hegedűs Zoltán kezében biztonságban van.

A lakossági fórumon kérdésként merült fel, hogy a Kisállomás közelében szükség lehet majd egy zajvédő falra. A témával kapcsolatban Hegedűs Zoltán elmondta, hogy kérték a NIF-től, hogy egészen a Nagy András János utcai porták végéig építsenek falat, kiemelte, hogy harcolni fog a zajvédő falak megépítéséért. Lázár János hozzátette, hogy az algyői útfelújításnál kifejezetten hatékony megoldás volt és ebben az esetben is jó ötletnek tartja a fal megépítését.

Surim István a laktanyában végzett sporttevékenységekkel és egy egészségügyi sportversennyel kapcsolatban érdeklődött. Hegedűs Zoltán elmondta, hogy a város a sporteseményeket minden esetben támogatja, valamint elmondta, hogy a honvédelmi sportközpont, aminek a helyéről nemrég döntött a közgyűlés, nem csak lőtér lesz, hanem önvédelmi, valamint technikai sportoknak is helyet fog biztosítani és civilek számára épül.

Kérdezetek még a kishomoki Tram-train megállóval kapcsolatban is, amiről Lázár János elmondta, hogy főleg menetidő kérdése a téma, amiről akkor lehet döntést hozni, ha működésbe lépett a rendszer.

A fórumon résztvevő egyik lakos felszólalásában a Mezővári Óvoda műsorával kapcsolatban mondta, hogy szerinte csodálatos volt.

 

(X)

 

n.j.