Promenád

Kiváló a közbiztonság Hódmezővásárhelyen

Feltöltő: Tudósító / 2018-02-09 08:00:25

A statisztikák alapján Hódmezővásárhely nyugodt és biztonságos város - hangsúlyozta dr. Piros Attila, a Csongrád Megye Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitánya, dandártábornok a pénteki közgyűlésen. A dandártábornok dr. Harkai István rendőralezredes, 2017. évi, közbiztonságról szóló beszámolóját egészítette ki ezzel a gondolattal. Cikkünkben percről-percre követheti a közgylés történéseit!


12:00: Véget ér a nyílt ülés. Zárt kezdődik

11:58: A Hód Dog Kutyabarát Egyesület 150.000 forint támogatást kért az idei május 3- és 6. között megrendezendő holland juhász világbajnoksághoz. Megszavazza a testület a támogatást.

11:57: Az Ötlet Club 13 Egyesületet 60.000 forinttal támogatja az önkormányzat, amelyet az egyesület azért kért, hogy részt vehessen az Idea Nemzetközi kiállításon.

11:56: A Sensaria Képzőművészeti Egyesületet 120 ezer forint/hó bérleti díj támogatással illeti az önkormányzat továbbra is. Pozitívan döntenek a Vásárhelyi Látóhatár támogatási kérelméről is, amely a 2018-as két lapszámos megjelenéséhez 250.000 forintot kért.

11:53: Kisállatokért és Környezetért Alapítvány támogatásáról döntenek: gyógyszerek, műszerek, állatorvosi ellátásra fordítanák. Elfogadja a testület a támogatási kérelmet. Egy milló forintot kér az Állatmentés Örökké Természet és Állatvédő Egyesület: a napi használatban lévő gépjárműve meghibásodott, ennek a javítási költségeire, valamint az állatvédő tevékenységének ellátásához igényelte. Megszavazza a testület a támogatást.

11:52: A helyi nemzetiségi önkormányzatok részére Vásárhely önkormányzata biztosítja a működési feltételeket. Német és cigány nemzetiségi együttműködési megállapodást jóváhagyták.

11:51: A helyi védett épületek védelmére felállított bizottság létszáma 9-re emelkedne és a határidő hosszabbodna.Megszavazza a testület.

11:48: A Tornyai János Múzeum létszám emelést igényel. Takarírtó, teremőr és repeciós, történészi és régészeti tevékenységet illetően is. Régészeti munkálatokhoz terepjárót is vásárolnának. Támogatják a határozati javaslatot.

11:45: Döntenek az Aranyossy Ágoston Óvoda felújítással kapcsolatos kérelméről. Ehhez az önkormányzat hozzájárulása szüksége. Megszavazzák.

11:42: A minisztérium jóvá hagyta azt az elképzelést, hogy Hódmezővásárhely is részt vegyen a Tram trainnel kapcsolatos információk kommunikálásában.

Hegedűs Zoltán: heti egyeztetés van a kivitelezővel. De mi jobban értjük, mit szeretnének a vásárhelyiek. Óriási beruházás, mindenféle tájékoztatást meg kell adnunk úgy, hogy a vásárhelyiek is megértsék.

Molnár Lászlóné: a részbeli feladatok átválallása mennyvel terheli meg a város költségvetését?

Hegedűs Zoltán: egy forinttal sem.

11:37: Orvosi ügyeleti ellátása továbbra is kistérségi társulási szinten kerülne sor.

Molnár Lászlóné: éjjel nincs ügyeleti patika.

Dr. Kószó Péter: minden éjszakára van ügyeletes patika. Ha akut eset, az orvosi ügyeletre kell menni.

Dr. Grezsa István: sürgősségi gyógyszert mindenki megkapja az ügyeletes patikában.

A határozati javaslatot elfogadja a testület.

11:32: A nem önkormányzati ingatlanban tevékenykedő háziorvosok támogatásáról tárgyal a grémium. A program első üteme már idén el is indulna. 32 millió forintos keretösszeggel. Tovább 8 millió forintos keretösszeg kerülne beállítására az önkormányzati rendelők bútorzatának megújítására. A TOP-os programból nem újulhatott meg a rendelők bútorzata.

Megszavazzák mind a két határozati javaslatot.

10:57: 2008. januárjában hozta meg a döntést az Egészséges Vásárhelyért Programról. Az elmúlt 10 évben számos szűrés és program valósult meg, országosan is példaértékű. Dr Kallai Árpád a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója: a kórház ad otthont az EVP működésének. Az önkormányzat és több szervezet is támogatja. 21 településen van jelen az EVP a hódmezővásárhelyi és a makói járásban. Ahhoz, hogy folytathassák ezt a tevékenységet, szükséges a tovbbi támogatások. A 10 évet egy rendezvénysorozattal tervezik megünnepelni. Ennek része a megújult szűrőbusz bemutatása is a lakosságnak, de része a Népegészségügyi díj, amelyet megalapítani terveznek.

Molnár Lászlóné képviselő: a dohányzó nők esetében sikerült e javulást elérni?

Dr. Kallai Árpád: ezek országos statisztikai adatok voltak. A tevékenyégünk egyik nagy szelete a daganatos megbetegedések megelőzése vagy korai felismerése. A dohányzásról való leszoktatásban nagy erőfeszítéseink voltak és vannak. Ahhoz, hogy mérhetőek legyenek az eredmények, 10 évnek kell eltelnie. A tüdőszűrő állomáson alacsony dózisú röntgensugárzással lehetne szűrni a rákos megbetegedéseket. Erről már értekezünk a Szegedi Tudományegyetemmel is.

Bálint Gabriella: Nagyon jó érzés volt látni az EVP összefoglaló kisfilmjét. A közös együttmunkálkodás nagyon termékeny volt.

Bálint Gabriella

Dr. Grezsa István: úttörő dolog, hogy új szűrőprogramok iránt érdeklődünk.

Hegedűs Zoltán alpolgármester: gratulál az EVP-nek. Több 10.000 szűrés eredményeképpen egészségesebbé tudtak válni az embereket. Mindenki azt mondta, akive erről beszélgettem, pozitív visszajelzést adott. Ez egy összefogás eredménye, a védőnők, szociális szférában dolgozók is részt vettek ebben, nem csak a kórház, vagy az önkormányzat.

A Népegészségügyi díj megalkotásáról szóló rendelet javaslatát megszavazzák. Az EVP meghosszabbítását is megszavazzák.

10:43: A bérfejlesztésekhez nyújtanának támogatást a helyi vállalkozóknak egy rendelet megalkotásával. Az építményadójuk 30 százalékát tudják így igénybe venni a vállalkozók, csakis alkalmazottak után, ezt a 30 százalékot az ő béremelésükre kell fordítani. Egyszerűsített kérelmen kell majd jelezni, mekkora mértékű bérfejlesztést akarnak megvalósítani. Előző havi adó-és járuléklap megküldése is kell. Vállalnia kell, hogy a megelőző év alkalmazotti állományát nem csökkenti. A támogatás a nettó bérfjlesztéshez kapcsolódik.

Hegedűs Zoltán: a cégvezetők saját fizetésüket meg tudják emelni? Mekkora az az összeg, amely béremelésre fordítható?

Dr. Ambrus Norbert: csak az alkalmazottak bérét emelhetik ebből a támogatásból.

Azok az egyéni vállalkozók, akik nem rendelkeznek üzlettel vagy műhellyel, akkor kb 150 - 200 millió forint kerülhet a vásárhelyi munkavállalók zsebébe az építményadó 30 százalékával számolva.

Fekete Ferenc: az önkormányzatnak is nagyon fontos, hogy  vállalkozásokban dolgozók bére emelkedjen.

Nagy Ernő képviselő hozzászól: meg kell tartani a szakképzett munkaerőt. A kis vállalkozások fontosak a gazdasági életben, ez a mostani lehetőség a nagyobbakat éinti.

Dr. Kószó Péter alpolgármester hozzászól Nagy Ernő felszólalásához. Veszprémben részt vettek a megyei jogú városok szövetségének találkozóján. Kezdenek visszatérni Magyarországra az építőmunkában dolgozók, és mérnökök.

A rendelet - tervezetet megszavazza a testület.

10:35: A Kabinet Iroda 2017. évi beszámolóját tárja a grémium elé dr. Markó Csaba irodavezető. Az év a Magyar kultúra Napjával indult, májusban itt járt Orbán Viktor miniszterelnök, több napos ünnepségsorozat keretében ünnepelték meg az államalapítás ünnepét. Októberben  64. vásárhelyi Őszi Tárlat nyílt meg. Közel 10.000-ren nézték meg az első világháborúról szóló kiállítást 5 nap alatt. Az első világháborús hadisírok felújítása volt 2017-ben egy jelentős feladat. Október 22-én az '56-os forradalomról emlékeztek meg. Év végén átadták Mezővári új óvodáját. Karácsonyi vásár és szilveszteri utcabál zárta az évet. Nemzetközi események: Az év elején a város kiállt a Csíki sör mellett. Bereck testvértelepülésen megerősítették az elkötelezettséget. Ulmi delegáció érkezett, Hechingeni delegáció is látogatást tett.

A Kabinet irodához tartozik az informatikai csoport: megújult a városi honlap, amely mobiltelefonra is applikálható. Városi-mobilapplikáció is elindult.

Az előterjesztést egyhangúlag elfogadja a testület.

10:29: Lázár János országgyűlési képviselő hozzászól a munkanélküliségről szóló tájékoztatóhoz. Hány üres álláshely van? 3446 álláskereső volt 2010 januárjában, 2018 januárjábn 500 és 650 a szám, Hódmezővásárhelyen. 2 százalék alatti a munkanélküliség jelen pillanatban. Az egyik legfontosabb, hogy az embereknek legyen munkájuk. A közfoglalkoztatás száma folyamatosan csökken, függetlenül a kormány ezzel kapcsolatos intézkedéseitől.

Budai László: amikor 3 embert mi kiközvetítünk álláshely betöltésére, abból 1 betölti az állást.

Hegedűs Zoltán: Hódmezővásárhely is részt vesz a közfoglalkoztatotti programban. Csökken a szám nálunk is, kevesebb foglalkoztatottat igényeltünk idén ezért, de vélhetőleg még ezt sem tudjuk majd betölteni.

Lázár János

10:14: A munkanélküliség alakulásáról tájékoztatja a testületet a Csongrád Megyei Kormányhivataltól Budai László főosztályvezető. Nő a foglalkoztatottak száma, csökkennek a közfoglalkoztatottak és a regisztrált munkanélküliek száma. A regisztrált álláskeresők száma 2010 januárjában 3446 fő 2018 januári előzetes adat 673 fő, tehát ötödére csökkent. Regisztrált álláskeresők aranya a megyei átlag fölött volt 2010-ben 2012-től a megyei átlag alatt van. Ezt a munkavállalási népesség arányához viszonyítják. Súrlódásos munkanélküliség jellemző. Ez azt jelenti, hogy az egyik munkahelyről a másikra tart az illető. A hódmezővásárhelyi Járási Hivatal foglalkoztatással kapcsolatos elképzelései: tovább csökkenteni a közfoglalkoztatottak számát. Akik elavult képzéssel rendelkeznek, új, betanító jellegű képzésre történő átirányítással gondoskodnának róluk. Az EU-s források hatékony felhasználása: képzéshez, foglalkoztatónak béremeléshez.

10:04: Szula Ferenc, a Hódmezővásárhelyi Polgárőr Egyesület elnökének beszámolóját hallgatja a testület.

Tavaly januárban próbálkoztunk tagtoborzással, sokan jelentkeztek rá, de amint megtudták, hogy közösségi munka keretein belül kellene csökkent a lelkesedés. A támogatás megoldott volt a Belügyminisztérium által.

Benkő Zsolt hozzászól: köszönjük a beszámolót és a 4000 óra munkát. Az ő munkájuk is hozzájárul a rendőrség sikeres munkájához. Támogatom azt a kezdeményezést, hogy egy kis fogyasztású autó beszerzése ösztönözné a külterületen lévő polgárőröket a további munkára, illetve a fiatalok bevonására is alkalmas lehet.

Dr. Kovács László hozzászól: a polgárőrség teljesen önkénetesen és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, saját szabadidejéből fordít Hódmezővásárhely biztonságának megóvására. Javasolja és támogatja, hogy a testület fiatalodjon és gyarapodjon.

Elfogadja a testület a beszámolót. A fegyveres szervezetek, erők együttműködése során arról is tárgyaltak, hogy a leszerelt katonákat hozzá tudják kapcsolni a polgárőrökhöz, és promotálva is legyen a polgárőrség. 300.000 forint támogatást, amely a működési költségekre kell, megszavazza a képviselő-testület.

9:15: Hegedűs Zoltán megköszöni a rendőrség munkáját. Dr. Piros Attila a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság főkapitánya, dandártábornok, kiegészíti dr. Harkai István beszámolóját. A statisztikák alapján megnyugodhat a város. Hódmezővásárhely egy biztonságos város. A hódmezővásárhelyi rendőröknek olyan tudása és akarata van, amelyek hozzájárultak ehhez a jó eredményhez. A város belső közlekedését jobban felül kell vizsgálni. A felmérés módszere az lesz: a gépjárművezető szemszögéből nézni, min kellene változtatni. Az a tapasztalat, hogy ha valami elkerülő út működésbe lép, belső közlekedés gyorsul, amely baleseteket okozhat.

Hegedűs Zoltán: Továbbra is támogatja a város a rendőrség munkáját. Ebben az évben is 10 millió forinttal támogatja a rendőrség munkáját.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő hozzászól. Megköszöni a vásárhelyiek nevében a munkát. Kérdése: 2015 óta 2 lezárt év van a migráns kérdés kapcsán. A vásárhelyi rendőröknek ez milyen kihívást, terhelést jelent, mennyi plusz embert igényel?

A külterületeken élő választó polgárokkal találkozik az ember, ott rosszabb a helyzet az elmondások alapján.

Kamionforgalom is jön az Erzsébeti úton, hogy spóroljanak. Akik külterületeken élnek, az ő életükre ez hatással van.

Miután megváltozik a 47-es nyomvonala, a város belső közlekedésének újragondolására alkalmas pillanat.

Hegedűs Zoltán: a város belső közlekedésének újra gondolásáról már zajlanak az egyeztetések.

Dr. Kovács László kérdése a dandártábornokhoz. Helyesen vagy helytelenül cselekedett a kormány, amikor megépítette a határon a kerítést? Kidobott pénz volt, vagy Magyaroszágnak igenis a biztonságát és a nyugalmát biztosítja?

Dr. Kószó Péter alpolgármester hozzászól: a munkanélküliség csökkenése hozzájárulhatott a kevesebb bűncselekményhez?

Vágó János képviselő: mi a véleménye a vásárhelyi kamerarendszerről?

Cseri Tamás képviselő: Ezeket a kamerafelvételeket mennyire zárt láncban kezelik? Szeretném, ha megnyugodna néhány polgártársunk, aki aggódik emiatt.

Dr. Piros Attila válaszol: a kamerarendszerek néma tanúk. A bűncselekmények megelőzésében és felderítésében kiemelt szerepe van a kameráknak. 5 napig tároljuk, és ha nem történik semmi, megsemmisítésre kerülnek. A statisztikákkal kapcsolatban: az, hogy ha csökkennek a bűncselekmények száma, nem kizárólagosan csak a rendőrség munkája járul hozzá. Igen, van összefüggés a munkanélküliség csökkenése és a bűncselekmények számának csökkenése között.

Migránsokkal kapcsolatban a dandártábornok elmondja, a rendőri intézkedések tekintetében döntő és meghatározó a kötelezettségek teljesítése. Igen, a kamionok a surranó utakat választják. Forgalom elterelésre lehet számítani. 5500 óra volt tavaly januárban a közterületen eltöltött idő. Vásárhelyen nem lett több rendőr. Az össznyomozás eredményességi mutató idén január: 100-ból 79. Létszám: mintegy 100 fő a hivatásos állomány. A minimum kötelező szolgálat: egy járőr páros minden órában.

Dr. Kószó Péter alpolgármester hozzászól: drón rendszer használata nagyon jó lenne.

A grémium elfogadja a rendőrségi beszámolót.

9:12: Dr. Harkai István a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság rendőr alezredese számol be a közbiztonságról, hogyan alakult 2017-ben. 2010-ben 2015 bűncselekményt követtek el, 2017-re 848. Ma Hódmezővásárhelyen, amit közterületen elkövetnek, 10-ből 9 kerül felderítésre.

Közterületen elkövetett bűnesetek száma is csökkent. Az ittas vezetések száma növekedett némileg, más módszert vezettünk be. Adott útszakaszt lezárunk, és úgy ellenőrzünk. 400-600 közötti autót tudunk így ellenőrizni 2 óra alatt.

Az önkormányzat támogatásának köszönhetően az idősebbeket helyben is ki tudjuk hallgatni, mert meg vannak hozzá a megflelő eszközeink. A kamera rendszer kiépítése, amelyet a város megvalósít, rendkívül fontos! Megelőz, ezt adatok bizonyítják, és segít nekünk a felderítésben.

Dr. Harkai István

9:01: Bálint Gabriella: most vasárnapra invitálják a Tündérkert mezővári óvoda gálaestjére a testület tagjait is. Nem szabad elfelejteni, ők mit éltek meg határon túli magyarként. A meghívóban látom őseink hazaszeretetét, a jótékonyságot, az összefogást. Látom magam előtt 2015-ben a dísztermet, ahonnan ez a kezdeményezés elindult. Sok tervezést, egyeztetést követően végül átadásra kerülhetett az óvoda. Példaértékű összefogás.

8:55: Vágó János: a paneltűz károsultjaiért szerveztek egy jótékonysági estet. Ez a paneltűz is rávilágít arra, hogy gondok vannak a panelokkal. Sok vélemény érkezett, miért akarunk mi foglalkozni az ő lakásukkal. Egy lakás felújítása nem elegendő, összességében kell a panelokról gondolkodni. A panelprogram (Minőségi Otthoncsere Program) valóban nagyon fontos dolog.

Dr. Kószó Péter kiállítást nyitott meg Budapesten, a Vigadóban, idén 20 éves a Kerámia Szimpózium.

8:53: Hegedűs Zoltán: nem szeretnék Lázár János magyar hangja lenni. De annyit látok, hogy sok diák nem a megfelelő képzésben van. Pártolom a szakgimnáziumokat. A műszaki átadásokat valóban alaposan ellenőrizni kell. Van erre ember. Magam is le szoktam ellenőrizni a teljesítést, sok esetben teszek megjegyzéseket és kérek változtatásokat.

8:49: Dr.Kis Andrea (MSZP) felszólal: nagyon jó látnom, hogy megújulnak az oktatási intézmények. De hogyan fogjuk ezeket a megújult intézményeket megtölteni gyerekekkel? A magyar közoktatásban a 16-17 éves korosztálynál nagy a lemorzsolódás a szakképző helyeken főként. A műszaki átadásoknál nagyon komolyan ellenőrizni kell az elvégzett munkát, mert akadnak gondok. Erről szerettem volna miniszter úrral beszélni. Aki 1-2 perce ment ki a teremből.

8:47: Benkő Zsolt felszólalást kér. A Gazdanapokra Jakab István a MAGOSZ elnöke is elfogadta a meghívásunkat. Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár is fog egy prezentációt tartani.  Géptámogatásokról szóló pályázat is előkerül. Várjuk az érdeklődőket!

8:22: Mucsi László a Városfejlesztési Iroda vezetője tájékoztatja a pályázatok aktuális helyzetéről a grémiumot. A TOP-os pályázatok zajlanak. Modern Városok Programmal kapcsolatos beruházások előkészítése folyamatban van. Szó esik az Ipari Parkról, mintegy 100 hektáros bővítés fog megvalósulni. Ez kb 5 milliárdos beruházás lesz. A keleti elkerülő út: lezajlott a közbeszerzés, a jövő héten megkezdődnek az építési munkálatok. 11 felújítása van folyamatban, 4 óvoda ekészült, 1 óvoda hamarosan készen van, Pálffy utcai és Tornyai utcai óvodában zajlanak a felújítási munkálatok. A kertvárosi bölcsőde mintegy 200 millió forintból teljesen megújult. TOP pályázat keretén belül, a Zöld Vásárhely programban a volt Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola helyén egy park fog létrejönni. Kerékpárút fejlesztése is megvalósul, Makó és Hódmezővásárhely között, Maroslelét érintve valósul meg.

Mucsi László

Előkészítés előtt áll: a szociális otthon felújítása, építése óta jelentősebb energetikai korszerűsítés nem történt, nagy hőveszteséggel dolgozik az intézmény. Mintegy 600 millió forintos beruházás lesz. Klauzál Gábor utcai Általános Iskola, Nádor utcai telephellyel energetikai korszerűsítéseken esik át és belső felújítás.

A 4 önkormányzati orvosi rendelő közül 2 átadása már megtörtént (Tornyai utca, Rárósi u.). Az Agyag utcai és a Széchényi téri rendelőnél folyamatban van a felújítás. TOP program keretében a Kagylóhéj Központ is megújult, külső belső felújítás történt.

Megújulnak a szociális bérlakások is. A Németh László Gimnáziumban is számos megújulás valósult meg. Folyamatban van a Városháza felújítása is. A Hóvirág utcán folyamatban van a 16 lakás átépítése. Mind a 4 városrészen újítják az utakat. Kiszélesítik a Bodzási utat, amelyre az elkerülő építése miatti terhelés miatt van szükség. A kivitelező megkezdte a munkálatokat.

A Tram train programnál: a közműkiváltások vannak folyamatban. A napokban az informatikai hálózatokra és a gázra vonatkozó átépítések, kiépítések kezdődtek meg.

Az Északi elkerülő út a befejező szakaszhoz érkezett. 2x 1 sávban épült meg, de lehetőség van a későbbiek során 2X2 sávosra történő bővítésre. Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítése és megújulása mintegy 5 milliárd forintból fog megvalósulni.

8:11: A napirendi pontok előtt Hegedűs Zoltán arról tájékoztatja a képviselő-testületet, milyen eredményekkel járt Kósa Lajos, megyei jogú városokért felelős tárca nélküli miniszter látogatása, illetve dr. Simicskó István honvédelmi miniszter látogatása. Szerdán Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt Hegedűs Zoltán, amelynek során Hódmezővsárhely fejlesztéséről tárgyaltak. Szó esett a TOP-os programok projektjeiről, amelyek nagy része befejező szakaszban van. A Modern Városok Program állására is kíváncsi volt a miniszterelnök. De szó esett az új piac-és vásárközpontról is.

Hódmezővásárhely életében a 47-es északi elkerülő megépítése óriási lépés, a mai napon új mérföldkőhöz érkezik a fejlesztés, egy terheléses próba. Március 29-én történik az északi elkerülő út átadása.

8:06: Hegedűs Zoltán a napirendi pontok előtt tájékoztatja a grémiumot, 2017-ben 512-en születtek, elhunytak 671-en. 277 házasságkötés történt Vásárhelyen. Az alpolgármester arra kéri a jelenlévőket, az elhunytakra egy perces néma csenddel emlékezzenek.

8:05:  Hegedűs Zoltán, polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester megnyitja a közgyűlést. A grémium határozatképes.

 

Ács Helga