Promenád

Illegális bevándorló vagy menekült?

Feltöltő: Tudósító / 2018-02-07 08:38:14

Majd másfél órán keresztül vitatkoztak arról a makói képviselők a szerdai testületi ülésen, ki illegális bevándorló, illetve kit kell menekültnek tekinteni - ezt a szóáradatot a migrációval kapcsolatos nyilatkozattétel váltotta ki. Végül is név szerinti szavazáson döntöttek: Gáspár Sándor tartózkodott, dr. Török Miklós nemmel szavazott, a többiek igennel.

Kovács Sándor és Kádár József települési képviselők

 

16.40: A képviselők valamennyi napirendi pontot megtárgyalták. Mivel az egyebek között senki sem kívánt szólni, így Farkas Éva Erzsébet polgármester az ülést lezárta.

16.35: Toldi János (Fidesz): április 28-a a Testvérvárosok Világnapja, s ennek kapcsán készítsenek egy kiadványt Makó testvértelepüléseiről. Megszavazták. Ugyancsak egyéni indítványként dr. Hadik György (Fidesz) azt javasolta, hogy a Királyhegyesi úti idősek klubját nevezzék el Bányai Júliáról, aki az 1848-49-es szabadságharc és forradalom női hőse volt. Elfogadták ezt is.

16.30: Weszelyné Véghseő Henriett Mária (Fidesz) is egyéni indítványt nyújtott be: a helyi művészek munkájának elismerésére egy díjat hozzanak létre, mely segíti a fejlődésüket, az érintettek pályáznának rá, s a beérkező anyagokat egy szakmai zsűri bírálná el, s a győztes bruttó 50 ezer forintot kapna. Elfogadták.

16.25: Több mint fél milliárd forint értékben új kézilabda munkacsarnok épülhet Makón. Ennek kapcsán Kovács Sándor (Fidesz) egy másik önálló indítványt is benyújtott: a létesítményt nevezzék el a nemrég elhunyt neves makói kézilabdázáról, vagyis Szabó "Sonka" Lászlóról. Megszavazták.

16.20: Az óvodák nyitva tartásáról is tárgyaltak, így most nyáron is tartanak ügyeletet. Az 50 éves árvízi évforduló kapcsán egy emlékhelyet szeretnének kialakítani - ezt Kovács Sándor (Fidesz) nyújtotta be egyéni indítványként. Az 1970-es nagy áradása kapcsán 18 ezer embert kellett a városból és környékéről kitelepíteni. Ebben az áldozatos munkában résztvevők előtt tisztelegnének ezzel az emlékművel, aminek a  helyszíne még nem ismert. A grémium elfogadta.

16.15: Felülvizsgálták a város tulajdonában lévő és nem lakáscélú ingatlanok bérleti díját. Jelenleg is 20 százalékos díjcsökkentést élveznek a bérlők, aminek a mértékén most sem változtattak a képviselők.

16.12: A Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnáziumban fel kívánják újítani a vizesblokkot, amihez az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulását kérték. A grémium ezt megszavazta.

16.05: A Deák Ferenc utcai egykori Ford-lerakat homlokzata nagyon rossz állapotban van, ezt kívánják felújítani. Ez a beruházás már az 1980-as évek óta várat magára. A központi költségvetésből 5 milliót kap a város ehhez, amit az önkormányzat kiegészít, valamint az ingatlan tulajdonosa, illetve a Ford T-modell konstruktőrének, Galamb Józsefnek a leszármazottai is részt vesznek az anyagiak előteremtésében.

15.58: A Makói Városfejlesztő Kft. összesen hat városi projektben vesz részt, melyek összköltsége 44 millió forint - ismertette Rozsnyai Éva ügyvezető.

15.52: - Ma kaptam a jó hírt, hogy 387 millió forintos támogatást nyertünk a távhőszolgáltatás korszerűsítésére - mondta Nagy Nándor, a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője a cég üzleti tervének ismertetése során.

15.35: Gergely Gábor, a Makói Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta: 200 forinttal emelnék a napijegyek árát, valamint a szaunahasználat díját 1000 forintra, de ez nem érinti a makói lakosokat, akik továbbra is a mostani összegért vehetik igénybe ezt a szolgáltatást.

15.25: Az önkormányzati cégek, így Makói Városi Televízió Nonprofit Kft., a Makói Gyógyfürdő Zrt., a Makó Városi Kulturális - Közművelődési Nonprofit Kft., a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft., a Makói Városfejlesztő Kft. vezetői ismertették az idei üzleti tervüket.

15.18: A név szerinti szavazást 10 igennel és 1 tartózkodással elfogadták. A migrációs nyilatkozatról: Farkas Éva Erzsébet: igen, Czirbus Gábor: igen, Gáspár Sándor: tartózkodott, dr. Hadik György: igen, Kádár József: igen, Kovács Sándor: igen, dr. Sánta Sándor: igen, Toldi János: igen, dr. Török Miklós: nem, Weszelyné Véghseő Henriett Mária: igen, Zeitler Ádám: igen.

15.05: Kovács Sándor (Fidesz) dr. Török Miklóst Gyurcsány-, illetve a migránssimogató DK-s politikusok makói hangjának titulált, amit Török kikért magának. Czirbus Gábor név szerinti szavazást kért ebben a témában.

14.57: Zeitler Ádám (Jobbik) felolvasott gyorsan az internetről olyan magyar bűnügyi híreket, melyeket beengedett oltalmazottak követtek el. Hozzátette: a pártja kezdeményezte legelőször, hogy épüljön meg a határzár, ezért nem érti, a Fidesz kampányplakátjain miért szerepel Vona Gábor, mint kerítésbontó?

14.45: Toldi János (Fidesz): aki kenyeret jön kérni, az becsönget és nem átugrik a kerítésen - mondta szarkasztikusan a migrációról. Dr. Török Miklós (DK) a menekülteket külön kell választani az illegális bevándorlóktól.

14.40: - Az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Fidesz választási kampányáról szavazhatunk ennek a nyilatkozatnak a kapcsán - vette át a szót Zeitler Ádám (Jobbik). Meg kell vizsgálni - folytatta a képviselő - Makón van-e olyan szervezet, mely a bevándorlással foglalkozik. Zeitler Ádám támogatja a nyilatkozatot.

14.35: Dr. Sánta Sándor (Fidesz) üdvözli az állásfoglalást. Dr. Török Miklós (DK) problémás kifejezéseket talált benne: elsőként azt, mit jelent pontosan az illegális bevándolás, aztán milyen ideológiát képvisel Soros György, mi a kötelező betelepítési kvóta definíciója, mik az álkaritatív szervezetek, mi az a Soros-terv?

14.31: Az illegális bevándorlást és az azt támogató szervezetek, bevándorlásszervező irodák elutasításáról szóló nyilatkozattételt tárgyalják. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: nem támogatja az ezzel kapcsolatos álszervezeteket, azért is, mert Makó határmenti város, így különösen érinti a migráció.

Kádár József és dr. Sánta Sándor képviselők

14.29: Az ülés folytatódik. Weszelyné Véghseő Henriett Máriát ifjúsági tanácsnokká választották.

14.14: A törvény szerint a rendelet kihirdetése előtt 15 perc szünetet kell tartani.

14.10: Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatálybalépése miatt módosítani kellett az ezzel kapcsolatos önkormányzati rendeletet. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: mivel a város kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra, s ebben a munkában Weszelyné Véghseő Henriett Mária kimagasló tevékenységet végzett, ezért a városvezető javasolja, hogy hozzák létre az úgynevezett ifjúsági tanácsnok címet, s erre a posztra nevezzék ki a képviselőasszonyt. Elfogadták.

14.00: Dr. Hadik György (Fidesz) javaslata, hogy a költségvetést név szerint szavazzák meg. Kilenc igennel, 0 nemmel és 2 tartózkodással támogatta a grémium. Így szavaztak a költségvetéssel kapcsolatos rendelettervezetről: Farkas Éva Erzsébet: igen, Czirbus Gábor: igen, Gáspár Sándor: igen, dr. Hadik György: igen, Kádár József: igen, Kovács Sándor: igen, dr. Sánta Sándor: igen, Toldi János: igen, dr. Török Miklós: tartózkodott, Weszelyné Véghseő Henriett Mária: igen és Zeitler Ádám: igen.

13.55: - Isten mentsen attól, hogy a baloldal hatalomra jusson, hiszen csak meg kell nézni, mit tettek az országgal, mikor ők voltak kormányon! - emelte ki Czirbus Gábor alpolgármester.

13.50: Az ellenzéki képviselő nem tartja jónak, hogy 20 millióval csökkent a rászorulók támogatása. Farkas Éva Erzsébet polgármester válasza dr. Török Miklósnak (DK): valójában nem lesz kevesebb, csak más programok kapcsán valósítják meg, így nem szenvednek hátrányt az érintettek.

Dr. Török Miklós és Gáspár Sándor képviselők

13.40: Dr. Török Miklós (DK) szerint ez egy feszes költségvetés. - Mindig megkapom, hogy nem szavazom meg a költségvetést, azt az ideiben jónak tartom, hogy emelték a tavalyi 100 milliós járdaprogram költségét 160 millióra, támogatom a keris sportpályájának felújítását és a bébikötvényt is, aminek az összege szerintem is kimagasló az országban - sorolta a képviselő.

13.35: Az idei költségvetést tárgyalják. Ez többek között tartalmazza azt is, hogy elkülönítettek pénzt többek között az új Kálvin utcai rendelő kialakítására, a 2018-ban folytatódó járdaprogramra, illetve az intézmények működtetésére. Az önkormányzat több mint 300 millió forint értékben huszonöt támogatási formát tervez az idén. A város 660 millió forintos tartalékkal fog rendelkezni júliustól, ugyanis jelenleg 476 millió van, de még várnak beérkező összegekre.

13.33: Az ülés folytatódik.

12.15: Farkas Éva Erzsébet polgármester ebédszünetet rendelt el.

12.12: Az alpolgármesteri beszámoló során felmerült: hogyan valósítható meg a Kálvin téri rendelő felújítása alatt a rendelés biztosítása. Hódmezővásárhelyen vannak mobil egészségügyi konténerek, ezeket nézték meg a makóiak, de túl kicsinek találták őket, így a Maros-parti városban inkább más ingatlanra költöztetnék ideiglenesen a rendelőt. A végleges helyszín még nincs meg, de keresik. A grémium elfogadta a beszámolót.

12.10: Zeitler Ádám (Jobbik): mivel régies stílusban állították helyre a dísztermet, illetve az eredeti és nagy értékű festmények kerültek vissza a múzeumból, ezért az után érdeklődött, hogy a turisták megnézhetik-e? Farkas Éva Erzsébet polgármester válasza: látogatható lesz a helyiség, s a képek megőrzés érdekében gondoskodtak a megfelelő páratartalomról és megvilágításról is. A tájékoztatót megszavazták.

Weszelyné Véghseő Henriett Mária képviselő lett  az ifjúsági tanácsnok

12.00: Rátértek a napirendekre. A polgármesteri tájékoztató kapcsán dr. Török Miklós (DK) kérdése: mennyibe került a városházi dszterem felújítása? Bruttó 25 millió forint - hangzott a válasz.

11.55: Zeitler Ádám (Jobbik): a pártja azért nem indított jelöltet Hódmezővásárhelyen, mert azt látják, hogy ébred egy olyan ellenzéki erő, mely megpróbálja leváltani a jelenlegi regnálót, s ezt a bázist nem kívánták megosztani.

11.50: Czirbus Gábor alpolgármester a korábbi, rohamtempósnak titulált fejlesztéshez elmondta: mindenkinek más és más a munkasebessége, ők így dolgoznak, azt azonban hozzátette, a beruházások nagy többségét azért eszközlik, mert a fenntarthatóságra törekednek (pl.: a Csipkesor energetikai korszerűsítése). Az alpolgármester kitért a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-válaztásra: ha az a szlogen, hogy Makó a makóiaké, akkor miért kampányoltak a szomszéd városban induló egyik jelölt mellett?

11.40: Dr. Török Miklós (DK) javaslata: hozzanak létre egy olyan városi munkacsoportot, mely felügyeli a makoveczi-örökség megóvását. Farkas Éva Erzsébet polgármester reakciója: nem érti a képviselőtársát, ha ennyire aggódik a makóiakért, akkor miért nem szavazta meg azt a költségvetést, mely a helyiek támogatására 300 milliót biztosít?

11.30: Dr. Hadik György (Fidesz): Makón van a legtöbb Makovecz-emlék, de ezekre költeni is kell. Az állam azonban ápolja ezt az örökséget, mert forrást biztosít hozzá.

11.24: Zeitler Ádám (Jobbik) a munkanélküliség kapcsán elmondta: szépek az adatok, de úgy véli, nem fedik teljesen a valóságot. Példaként felhozta, hogy a párja is állást keres, illetve az édesapját is most küldték el több mint két évtizedes munkaviszony után. Más témát is említett: tenni kellene valamit a Nagyér-csatornával, mert büdös és a benne lévő víz habzik is.

Előtérben: Zeitler Ádám képviselő

11.15: Dr. Sánta Sándor (Fidesz): a híresztelésekkel ellentétben úgy érzi megfelelően fejlődik Honvéd, a városrészben is történnek munkálatok, kaszálnak, szedik össze a szemetet, teszik rendbe az árkokat, járdákat, vagyis nem mostoha területe ez Makónak.

11.10: Kovács Sándor (Fidesz): a kivitelező megfelelően halad a Petőfi parkban kialakítandó levéltárral. A Páger Mozi és Rendezvényház kialakítása az év második felében indulhat, ugyancsak megvalósul az Almási iskola új szárnyának megépítése is.

11.05: - Rohamtempóban fejlesztenek, olyan a város, mint egy gyorsan előretörő hadsereg, hiányzik a hadtáp, vagyis nem gondolnak a későbbi fenntartásokra - vette át a szót dr. Török Miklós (DK). Szerinte az ellenzék a városvezetés lelkiismerete, mivel ők vannak és figyelnek, így az önkormányzati többséghez tartozók jobban aludhatnak.

11.00: Kádár József (Fidesz): az újvárosiak nevében megköszönte az önkormányzatnak, hogy felújították a Justh Gyula utcai rendelőt, melyet február 19-től vehetnek birtokba a betegek. Ezen kívül beszélt arról is, hogy a gazdák is segítséget kaptak, hat hagymatermelőnek összesen 18 milliót biztosított a város a fejlődéshez.

10.55: Toldi János (Fidesz): 2,6 milliárd forintot kapott a város a kormánytól a könyvtár megépítésére, illetve a környezetének rendbetételére. - A 45 esztendős épületet, vagyis a régi bibliotékát már nem érte meg felújítani, így elbontották, s a helyére egy modern intézmény kerülhet, ami a szellem bölcsője lesz - emelte ki a képviselő.

10.45: - A Kálvin utcai rendelő épülete menthetetlen, egyetlen egy gyógyszer van rá: a dózer! - folytatta dr. Hadik György (Fidesz) a makói egészségügy taglalását. A városatya hozzátette: 280 millió forintból egy teljesen modern létesítményt épül majd a helyére.

Dr. Török Miklós és dr. Hadik György képviselők

10.40: Dr. Hadik György (Fidesz): az elkészült kiadványt - melyet korábban a polgármester említett - azért tartja jó ötletnek, mert azt lapozgatva a kételkedők is láthatják, tényleg gyarapodik a város. Orvosként külön kiemelte: az egészségügyet is fontosnak tartja az önkormányzat, hiszen számos beuházás törént, illetve történni fog ebben a témakörban is Makón.

10.30: Weszelyné Véghseő Henriett Mária (Fidesz) nagyon örül a fürdőfejlesztésnek, mert rossz döntésnek tartja, hogy az előző városvezetés elbontotta a nagymedencét. A képviselő elismeréssel szólt a jelenlegi önkormányzat ifjúságpolitikájáról: egyre népszerűbb a tavaly átadott Ifjúsági Színtér, számos programot szerveztek eddig is, illetve szerveznek is a jövőben a fiataloknak.

10.20: Czirbus Gábor alpolgármester kiemelte: a 3 éves munka meghozta a gyümölcsét, hiszen fejlődik Makó. Ezt követően a körzetében történt fejlesztésekről szólt: elkészült a Hagymaház felújítása, illetve hamarosan indulhat az úgynevezett Csipkesor földszintjének teljes megújítása.

10.15: Farkas Éva Erzsébet polgármester számos beruházást sorolt fel, amiket be is fejeztek, illetve folyamatban vannak a városban. A sport terén beszélt arról a modern komplexumról, melyet a városi pályán valósítottak meg, de szólt az új kézilabda munkacsarnok kialakításáról. A turizmus esetén a legnagyobb vállalkozása a városnak a Hagymatikum 9,5 milliárdos bővítése, de megemlítette az úgynevezett Igazgyöngyök Útjának kialakítását is. Az új könyvtár munkálatai is jól haladnak.

Farkas Éva Erzsébet polgármester Bakacsi Pálnét köszöntötte

09.50: A napirendek előtt Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: a tájékoztatás érdekében február 8-tól, vagyis csütörtöktől újabb lakossági fórumokat tartanak. Ezzel folytatják az úgynevezett nyitott városa programot. Ennek kapcsán egy kiadványt is készítettek arról, milyen fejlesztéseket is hajtottak végre 2014 óta. Ezt az anyagot a hónap végéig eljuttatják minden helyi háztartásba.

09.35: Két díjazottat köszöntött Farkas Éva Erzsébet: Bakacsi Pálnét, Margó nénit, aki évek óta sokat tesz a város nehéz sorsú gyermekeiért, a megyei napilap az év emberének választotta, valamint Fehér Ádám artistát, aki a 12. Cirkuszfesztivál különdíjasa lett.

09.10: Dr. Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató rövid előadást tartott - a díszterem felújítása kapcsán - az egykori Csanád vármegye történetéből. - A városháza olyan itt az Alföldön, mint egy régi angol várkastély - mondta a történész. Érdekességként megemlítette: mind a mai napig rejtett kis folyosók vannak a két méter vastag falakban. Így példáull a földszinten, ahol most a kávéautomata áll, mögötte van egy apró ajtó: egykoron itt mentek be a szolgák, hogy fát vigyenek a kandallók fűtésére.

Dr. Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató

09.05: Farkas Éva Erzsébet elsőként bemutatta a nemrég felújított dísztermet. - Közigazgatási méltóságát kapta vissza ezzel a beruházással a terem, illetve az egész városháza - fejtette ki a városvezető. Több fontos hivatal is működik az épületben, így például az okmányiroda. Közel 100 millió forintot fordítottak a ház belső felújítására, s ebből a legtöbbet a díszteremre áldoztak. Ennek köszönhetően visszakerültek az eddig a József Attila Múzeumban őrzött nagy értékű festmények.

09.03: Farkas Éva Erzsébet polgármester az ülést megnyitotta. A 12 fős testületből jelen van 11, így a grémium határozatképes.

Fehér Ádám artista és Farkas Éva Erzsébet polgármester

Munkatársunktól. K.