Promenád

Hadd maradjon meg a hobbim: politizálhassak!

Feltöltő: Czabarka János / 2018-02-13 16:39:43

Dr. Hernádi Gyula legutóbbi megszólalása a Rádió7 műsorában nem csak a helyi, de az országos médiát is felbolygatta. Különösen azért, mert Szanyi Tibor az MSZP Európai parlamenti képviselője is telefonált a korábbi élő műsorba...

Önt is ugyanúgy meglepte, mint minket, hogy „Szanyi-kapitány”  betelefonált?  Miért verte ki a biztosítékot ez sokaknál?

Dr. Hernádi Gyula:
Szanyi Tibort 2002-óta ismerem. Kölcsönös szimpátiával közeledtünk egymáshoz, ami mára barátsággá alakult.  Többször voltunk vendégei egymásnak.  Hetente több alkalommal is beszélünk telefonon. Az előző adás előtt említettem, hogy Önöknél leszek, ezért is figyelhette –barátként- a műsort, de engem is meglepett és megtisztelt, hogy telefonált.

Rádió7: Legutóbb miről beszéltek?

Dr. Hernádi Gyula:

Sok mindenről… Egy része magánügy, de Tibor tájékoztat arról is, ami engem érint a párton belül…

Rádió7: Ön MSZP-tag még?

Dr. Hernádi Gyula:

25-én jár le az a "felmondás”.
Nem csak Tibortól tudom, de érzem is mennyire megosztott a rólam kialakított vélemény. Sajnos országosan jobb a megítélésem, mint Hódmezővásárhelyen.  Elég, ha arra gondolunk, hogy helyben elfogadták a Jobbik jelöltjét, országosan azonban elutasítják.

Rádió7: Korábban azt mondta, hogy díjazás nélkül is vállalná a polgármesterséget! Ma is így gondolja?

Dr. Hernádi Gyula:

Amit kimondtam egyszer, az úgy is lesz!  Se sofőr, se autó, se ruha, se fizetés! Lenne mire költeni! Pl. egészségügy, idősek támogatása...

Rádió7: Mindenről lemond, pedig a kampány sincs ingyen!

Dr. Hernádi Gyula:

Sokat dolgoztam az elmúlt 40 évben , így a saját tőkémből finanszírozom a kampányomat. Nem titok, hogy 1 millió forintot szántam erre a célra, de már látom, hogy nem elég. A plakáterdővel szemben nagyon okosan kell költenem a pénzt. Mindezt saját forrásból. Tudom, mennyiből lehet kihozni egy kampányt, hiszen többször is indultam. Azt persze nem tudom, hogy egy hétgyermekes jelölt miből tud több tízmilliót fordítani erre. Milyen "adományokból" futja erre. Én mindenesetre a saját bankszámlámat fosztogatom, nem a másét!

Rádió7: Amióta sikerült összeszedni a szükséges aláírást, azóta is megállítják még  az utcán?

Dr. Hernádi Gyula:

Baloldali és független vagyok, sokan megállítanak az utcán, amit örömmel fogadok. Ami meglepett, hogy milyen óriási hatása van a közösségi médiának és milyen sok pozitív visszajelzést kapok.

Rádió7: Fogják Önt valaha Polgármester úrnak szólítani, vagy önkéntelenül is Doktor úr marad, akkor is, ha megnyeri a választást?

Dr. Hernádi Gyula:

A Hernádi Gyula névhez hozzáragadt a "doktor úr", ami nem baj, mert ez egyfajta elismerése a 40 éves orvosként végzett munkámnak.

SMS:
"Oktatás és egészségügy. Ön itt él, bízunk Önben (Katalin)"

Dr. Hernádi Gyula:
Az oktatás nem az én szakterületem. Ez állami feladat, de minden lehetőséget meg kell adni. Az iskolafejlesztés során nagy előrelépések történtek eddig is Hódmezővásárhelyen. A programomban javasoltam, hogy egy új kollégium is épüljön. Hasznos lenne, ha az egyetem is idehozná valamelyik karát vagy részlegét. Ebben sokat segítene a TramTrain is ugyanis jó lenne, ha Hódmezővásárhely általános oktatási centrummá válna, mintegy becsatlakozva a szegedi oktatási rendszerbe. Az egészségügy közelebb áll hozzám. Valójában nem csak orvos, hanem orvos-közgazdász is vagyok, mert érdekeltek az ezzel kapcsolatos gazdasági folyamatok. Egy magas alapszintű alapellátásban gondolkodom a német minta alapján.

SMS:
"Mi a véleménye az otthonszülésről (egy volt egészségügyi dolgozó)"

Dr. Hernádi Gyula:
Kényes kérdés. A jelenlegi állapotok között veszélyes! Az én tudásommal még ma sem nem mernék az Anya és a Gyermek mellé állni ilyen esetben. Ez mindkettőjük életét kockáztatja.

SMS:
"32 éve az egészségügyben dolgozom. Félek, hogy Márki-Zay úr fellépésével az otthonszülés teret hódít Hódmezővásárhelyen. (Ildikó)"


Rádió7: Ekkora pénz van az otthonszülésben?

Dr. Hernádi Gyula:
Soha nem foglalkoztam ezzel hiszen rendkívül veszélyes. Ilyen eset után álltam már szikével a kezemben a kórházban, hogy megmentsem az Anyát és Gyermekét. Nagyon felkészült, profi orvosok és ápolók vannak Vásárhelyen. Felesleges lenne kockáztatni bárkinek!


Facebook:
"Megértem, hogy megy a kampány, de ne kelljen kerülgeti szórólapját az autómon, ha már fizetek a parkolásért Sebők István"


Dr. Hernádi Gyula:

Ezzel a plakát erdővel nem tudok, mit kezdeni. Mindenki keresi a megoldást.  A magam részéről a hódmezővásárhelyieknek a parkolási díjat elengedném.

SMS:
"120 ezer forintot ígért a vásárhelyi nyugdíjasoknak a Vásárhelyi Televízióban. Erről miért nem beszél? (név nélkül)"


Dr. Hernádi Gyula:
A jelenlegi kampány során nem voltam a helyi televízióban, így nem is ígérhettem ilyet!  A félreértések elkerülése miatt tisztázzuk: Nem tudok extra pénzt adni a nyugdíjasoknak! Örömmel tenném - de nem tudok. Ha tudnék, akkor megtenném! Ha lehetne, akkor még többet adnék! De nem ígértem ilyet! Elnézést! Mindenesetre az idősgondozáson és az otthoni ápoláson javítani kell.

Rádió7: Leülne egy vitára az MSZP-Jobbik polgármester-jelöltjével?


Hogy mit válaszolt Dr. Hernádi Gyula, itt hallgathatja meg:


(X)