Promenád

A legdurvább makói hagyaték

Feltöltő: Tudósító / 2018-02-08 12:44:44

- A kormánynak újabb 950 millió forinttal kell hozzájárulnia ahhoz, hogy a makói kistérségben megfelelő legyen az ivóvíz minősége - emelte ki csütörtökön a Maros-parti városban Lázár János. A miniszter hozzátette: még 2014 előtt 3,8 milliárdból sem sikerült ezt a problémát megoldani, a politikus szerint ez a projekt az előző városvezetés legdurvább hagyatéka.

Még 2014 előtt egy nagyszabású, az ivóvíz minőségét javító beruházás zajlott a makói ksitérségben. Az Európai Unió ehhez a költségek döntő hányadát, vagyis 3,2 milliárd forintot biztosította. A projekt azonban nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket - ugyanis néhány települést leszámítva - nem lehet használni az új rendszert, így a lakosok mind a mai napig a régi hálózaton kapják a vizet. Az érintett önkormányzatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megoldást találjanak a problémára.

Sajtótájékoztató a makói városháza dísztermében

Nem csupán az jelenti a gondot, hogy nem lehet használni a több milliárdba került rendszert, hanem az elhibázott beruházás miatt visszafizetési kötelezettség is terhelte az érintett 17 települést. Ez az összeg Makó esetében közel 1,5 milliárd forintot jelentett, a kisebb községek pedig akár cődbe is mehettek volna a visszafizetés miatt. Erre azonban nem került sor, mert a kormány korábban 560 milliót biztosított a hibák elhárítására, s most újabb 950 milliót kell hozzátennie. Ezt a hírt csütörtökön a makói városháza dísztermében Lázár János miniszter, a térség országgyűlési képviselője közölte Farkas Éva Erzsébet polgármesterrrel, aki egyben a Makói Kistérség Többcélú Társulás elnöke is.

Lázár Jánost Farkas Éva Erzsébet vezette körbe a felújított díszteremben

- Azt hangsúlyozni kell, hogy a mostani fideszes többségű makói önkormányzatnak semmi köze sincs ehhez a projekthez, hiszen 2014 előtt zajlott mind a tervezése, mind a kivitelezése, úgy vélem, Makón ez a legdurvább hagyatéka az előző városvezetésnek - összegzett Lázár János. A miniszter kitért arra is, hogy meg kell keresni a felelősöket, hiszen valaki vagy valakik óriásit hibáztak. Lázár János ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

Lázár János

- Számos egyeztetést tartottunk már a helyzet megoldásáról, a tizenhét érintett polgármester arról határozott, hogy egyszemélyes bírósági döntnök kijelölését kéri, s most az ő nyilatkozatára várunk ahhoz, hogy a kormánytól kapott 950 millióból elkezdődhessenek az újabb munkálatok - vette át a szót Farkas Éva Erzsébet. Az említett visszafizetéstől az mentette meg a településeket, hogy kötöttek egy előszerződést, így nem zárták le a porjektet. Két ütemezésben indulhat el majd a kivitelezés, az egyiket 2018 végéig kell befejezni, a másikat pedig jövőre. Ezek részleteit Farkas Éva Erzsébet itt foglalja össze:

Farkas Éva Erzsébet

Munkatársunktól. K.