Promenád

A befizetett pénz megvan, a sorsáról később döntenek Mindszenten

Feltöltő: Szabó Viktor / 2015-08-24 12:49:52

A mindszenti önkormányzat 100 százalékos támogatást nyert a csatornahálózat felújításra. A lakóknak továbbra is fizetni kell a Fundamenta megtakarítást. A befizetett pénz sorsáról dönteni fognak, hogy visszafizetik, vagy további pályázatokra használják fel.

A Rádió 7 mai Napraforgó műsorának vendége volt Zsótér Károly, Mindszent város polgármestere, Sándor Tivadar, főépítésvezető BPW Konzorcium képviselője és Takács Gábor, Mindszenti Mérnökiroda irodavezetője.

Végéhez közeledik a „Mindszent város szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási beruházásának megvalósítása” elnevezésű KEOP-1.2.0/09-11-2011-0049 azonosító számú projekt, amire a város 100 százalékos támogatást kapott. Már tart a próbaüzem, ami azt jelenti, hogy azok a lakosok, akik megkapták az engedélyt a rákötésre, megtehetik azt. Október 20-ig pedig minden lakosnak meg kell tennie ezt. A kivitelező elhelyezett minden ingatlan elé egy átemelő tartályt, amire a lakóknak saját maguknak kell intézni a ráköttetést, akár vállalkozó segítségének igénybevételével.

Széll Pál nevű mindszenti lakos azt kérdezte, hogy milyen műszaki megoldással akadályozzák meg, hogy ne legyen csatornaszag az átemelők környékén? Sándor Tivadar válaszában elmondta, hogy az átemelőkre biofiltereket fognak elhelyezni, amik megakadályozzák a szagok kijutását.

Több hallgató is hozzászólt a műsorhoz, például Ménesi Lajos nevű hallgatót az érdekelte, mi lesz azzal az összeggel, amit a lakóktól beszedtek és most a 100 százalékos támogatással visszakerül a városhoz.

„A nehezen összegyűjtött pénz most egyben a Vízi Közmű Társulat gondos kezében megvan. Lehet döntenünk úgy, hogy lejáratkor visszaadjuk a polgároknak. Viszont tudjuk azt, hogy az 50 éve készült vízhálózatunk összeomlás előtt áll. Van olyan hétvége, amikor 8 csőtörést kell helyreállítanunk.  Ennek a hálózatnak a fejlesztését nem halogathatjuk. Ebben az Európai Uniós fejlesztési időszakban még lehetőséget kapunk erre. Ha ezt most nem ragadjuk meg, a későbbiekben csak a saját pénzünkből tudjuk megoldanunk ezeket a feladatokat.”  - mondta el Zsótér Károly polgármester.

Szabó Imre telefonon keresztül érdeklődött, hogy mi lesz azokkal, akik nem fizetik a megtakarítást. A kérdésre azt a választ kapta, hogy azokon, akik nem fizetik a kiszabott terheket, adó formájában fogják behajtani a pénzt. Ahhoz, hogy sikeres legyen a projekt, mindenkinek részt kell vállalni abban.

Az útfelújítások a végéhez közelednek, három nagyobb feladat van még hátra, a Magyar Közút által kezelt útszakasz helyreállítása, a szennyvíztelephez bevezető út megépítése, valamint az Áchim utca helyreállítása. Ezeknek a kivitelezése a napokban fog megindulni.

„Eddig vegyes visszajelzések érkeztek a lakosságtól. Ha a negatívakkal szeretnénk kezdeni, akkor például olyan jellegűek, hogy miért nem halad gyorsabban a munka, miért törte le a markoló a cseresznyefa ágat. Ez sajnálatos, de szerencsére sokan örülnek neki, hogy fejlődik a település” – tudtuk meg Takács Gábortól, a Mindszenti Mérnökiroda irodavezetőjétől.